faei.cz: AMSP ČR: Český pivní export zasáhl i Antarktidu

V létě bývá spotřeba piva přibližně o 45% vyšší než v zimě. Se zvyšující se teplotou se zkrátka zvyšuje i pocit žízně a mlékem ji zahání málokdo. Pivo není totéž co alkohol: „Je to mírně alkoholický izotonický nápoj, obsahuje spoustu dalších látek důležitých pro membránovou rovnováhu buněk. Bez problémů jej mohou po tréninku pít i vrcholoví sportovci,“ hájí náš „tekutý chléb“ předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Podle informací deníku E15 putovalo do Antarktidy jedenáctistupňové plechovkové Starobrno, které sloužilo pro potřeby české vědecké stanice Gregora Johanna Mendela. „Část nákladu naše výprava rozdala kolegům na chilské, čínské a argentinské stanici v rámci navazování a utužování dobrých vztahů a technicko-logistické spolupráce,“ uvedl Pavel Kapler, správce antarktické stanice z brněnské Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

…..

Takže pivovarnictví je řemeslo, kterému máme fandit, a proto jste se připojili také k projektu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Fandíme řemeslu?

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Foto: Archív F. Šámala

Pivovarství a sladovnictví určitě řemeslem jsou. Jak ho ovládáte, takové je pivo. I když doba se pořád zrychluje, pivo pořád chce svůj čas. Krok po kroku čekáte, jestli se všechno povedlo, když ne, musíte si s tím poradit. Musíte se umět ve správnou chvíli správně rozhodnout.

Některá řemesla se pyšní tím, že se dělají generace po generaci pořád stejně. Jiná sice využívají stejné technologické postupy, ale technika, kterou využívají, jde pořád dál. Ulehčuje těžkou manuální práci, pomáhá eliminovat nahodilosti, jako například „divoké“ kvasinky, které na podzim tradičně kazily pivo, takže se mu říkalo „švestkové“.

Celý rozhovor naleznete na: https://faei.cz/cesky-pivni-export-zasahl-i-antarktidu/