Zahradnické putování 2018 – tisková zpráva

Společná akce zahradnických firem a institucí s názvem Zahradnické putování 2018 se uskutečnila ve dnech 25. a 26. května 2018. Jejími organizátory byly Česká zahradnická akademie Mělník, střední škola a vyšší odborná škola,  Školní statek Mělník – středisko Školního statku Středočeského kraje, Arboeko Obříství, velkoobchodní společnost okrasného školkařství, Jahodárna Vraňany, největší producent sazenic jahod v České republice, a Zahradnictví Líbezníce, významný zahradnický pro obyvatele ze severovýchodního okraje Prahy. Spolupracující firmou se stala restaurace Na Štěpáně v Obříství, která přispěla zejména nabídkou specialit vyrobených z chřestu, který se pěstuje na přilehlých polích.

Cílem všech subjektů bylo představit široké veřejnosti různorodý zahradnický obor a svou činnost. Návštěvníci tak mohli v Mělníku a okolí poznat zázemí příslušných zahradnických firem a seznámit se i s problematikou zahradnického vzdělávání. Všude pořadatelé připravili  bohatý program, který danou firmu co nejblíže a nejzajímavějším způsobem přibližoval. Od tematických přednášek, výstav a prohlídek po ukázky zahradnických prací z oblasti stromolezení, marketingu či floristiky, od ochutnávky zahradnických produktů po názorná předvedení moderní zahradnické mechanizace. Návštěvníci se mohli setkat také s řadou vynikajících osobností zahradnického oboru. Ti, kteří si rádi hrají, ať děti či dospělí, využili některých zážitkových aktivit, jako byla práce v zahradnické prodejně, floristická tvorba, adrenalinová jízdu na malotraktoru, sklizeň jahod, ale například i soutěž „Maturita snadno a rychle“. Nejaktivnější účastníci dvoudenní akce, kteří se rozhodli skutečně putovat po jednotlivých místech zahradnických provozů a tedy i po oborech, jako je okrasné školkařství, vinařství, květinářství, ovocnářství, zahradnické školství či zahradnický marketing a obchod, se mohli zapojit do zahradnického kvízu o hodnotné ceny. Stačilo přitom navštívit dvě firmy a mělnickou školu, odpovědět na jednoduché otázky a zahrát si o ceny. Odměnou úspěšným řešitelům se stala například účast na dvoudenním floristickém kurzu, výborná vína školního statku nebo poukázky k nákupu zahradnického zboží v pořadatelských firmách včetně možnosti samosběru 25 kg jahod.

Akce tak byla zajímavou příležitostí pro celou rodinu, jak prožít tvůrčím způsobem májový víkend. Jak cestovat, bavit se, soutěžit a zapojit všechny smysly. A přitom se nenásilným způsobem dozvědět i řadu nových informací  o zahradnickém oboru a nahlédnout za jeho příslovečné kulisy.

Děkuji touto cestou všem zúčastněným firmám, jejich pracovníkům studentům ČZA a přednášejícím. V neposlední řadě děkuji i všem návštěvníkům, kteří tuto akci navštívili.