Truhláři a čalouníci z Kateřinek opravují v Lotyšsku vzácná křesla

Žáci učebních oborů čalouník, truhlář a aranžéři jsou momentálně na stáži v Lotyšsku. Truhláři a čalouníci tam pracují na dost zajímavé zakázce – opravují křesla pro bývalou ministryni kultury Lotyšska, paní Karina Pētersone. A nejde o ledajaká křesla. Jejich prvním majitelem byl lotyšský architekt Kārlis Plūksne, který stojí za vznikem památníku Krvavé neděle v Rize.

celý článek zde

katerinky

Více informací o škole:

Škola Kateřinky Liberec
Škola otevřená světu

V těsném údolí Černé Nisy na okraji Liberce, v místě, které bylo kdysi považováno za nejprůmyslovější část Rakousko-Uherska, se rozkládá areál Školy Kateřinky. Potkáte zde studenty různých a na první pohled nesourodých oborů, které však dokonale fungují a vzájemně se kupodivu ideálně doplňují.

Žáci všech oborů se již několik let aktivně účastní Evropských projektů mobility v rámci programu ERASMUS plus, takže veškeré náklady včetně letenek a kompletních pobytových nákladů jsou hrazeny z EU.
Během čtrnáctidenní pracovní stáže navrhují studenti oboru Architektury a designu interiéru ve finském Jyväskylä nábytek a bytové zařízení, děvčata z Fashion Design tvoří nové vzory textilu a oděvů v portugalském Baceles, studenti oboru Bezpečnostně právní činnost získávají nové zkušenosti a posiluji fyzickou a psychickou odolnost na stáži „přežití“ v hlubokých lesích v Lotyšsku. Chlapci a děvčata z oborů Čalouník, Truhlář a Aranžér pracují na zajímavých projektech ve firmách v Rize a okolí… Truhláři a čalouníci například samostatně restaurovali historická křesla pro bývalou ministryni kultury Lotyšska, paní Karin Pētersone. Dnes postoupila Škola Kateřinky na vyšší úroveň a na stáž do jejích dílen jezdí například studenti z Finska.
„V minulosti se díky evropským projektům naše škola otevřela Evropě, ale až letos v květnu jsme skutečně vykročili do světa,“ usmívá se ředitel školy Tichý. „Díky pomoci Generálního konzula ČR v New Yorku Martina Dvořáka a jeho zástupce Karla Smékala jsme byli zařazeni do newyorské přehlídky designu NYC X Design uspořádali jsme v New Yorku dvě módní přehlídky autorských modelů studentek školy a k tomu i výstavu řemeslných a designerských projektů. Studentky Fashion Design byly z pobytu v New Yorku absolutně nadšené,“ dodává ředitel školy Tichý. Při čekání na odlet domů z letiště JFK Kateřina Zálišová, studentka 1. ročníku, nadšeně sdělovala své dojmy: „Bylo to super, moc se mi to líbilo. Jsem šťastná, že na takové škole mohu studovat a každému to doporučuji. Z celého pobytu mne úplně nejvíc zaujala úžasná vstřícnost a ochota Newyorčanů poradit a pomoci cizincům. To se u nás zatím nevidí.“
Obě módní přehlídky měly mezi odborníky i u veřejnosti velký úspěch. Byli mezi nimi i majitelé návrhářské firmy TIBI a prezidentka New York School of Design Janet Tsong, se kterou by ředitel Tichý chtěl připravit v New Yorku společnou módní přehlídku a navázat další spolupráci.
„New York byl pro nás významným mezníkem, jehož překročením se naši studenti a učitelé ocitli na prahu do světa. Je to pro nás významný úspěch a velice si toho vážíme. Jako výraz úcty a poděkování bychom chtěli při vhodné příležitosti předat našemu velvyslanci v USA panu Hynkovi Kmoníčkovi dřevořezbu státního znaku ČR, kterou pro Velvyslanectví ČR ve Washingtonu vyrobili naši žáci oboru Truhlář Sára Brabcová a Honza Rázek,“ řekl Tichý,
„tento úspěch by však nebyl možný bez podpory Nadačního fondu MAMA Foundation a Libereckého kraje,“ dodává.
Zahraniční módní přehlídky, zahraniční pracovní stáže studentů i výstavy řemeslných prací žáků a jejich propagace ve světě, není to jediné, v čem je liberecká Škola Kateřinky výjimečná. Prvními místy v celostátních a mezinárodních odborných soutěžích, mimořádným zájmem firem o absolventy školy, zájmem žáků o studium na této škole a tím pádem i plnou kapacitou školy se jen tak každá střední škola v ČR pochlubit nemůže.